Friese dieselrijders gaan fossielvrij

· Nieuws

Friesland is de eerste provincie waar auto’s fossielvrije diesel kunnen tanken. Acht Tamoil tankstations bieden Blauwe Diesel B100 aan. Dit product is het duurzame en fossielvrije alternatief voor diesel waarmee 89% CO2-uitstoot wordt verminderd. In Drachten is het eerste tankstation feestelijk geopend door Tjeerd van Bekkum van LF2018 en wethouder Pieter van der Zwan van de gemeente Smallingerland.

Friese dieselrijders gaan fossielvrij

Blauwe Diesel

Blauwe Diesel B100 is een HVO, een Hydrotreated Vegetable Oil, die volledig wordt geproduceerd uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Zo is deze diesel geheel fossielvrij en emissiearm. De fossielvrije diesel wordt door Neste in Rotterdam gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Met deze hernieuwbare diesel creëert Neste een duurzame oplossing voor zowel bedrijven als particulieren. Leuk om te weten is dat Blauwe Diesel ook werkelijk blauw van kleur is.

Samenwerking

De feestelijke opening is mogelijk gemaakt door samenwerking van Future Fuels en Tamoil Nederland. Samen hebben deze bedrijven meer dan 200 jaar ervaring op de Nederlandse brandstofmarkt. Op dit moment is Blauwe Diesel B100 reeds beschikbaar op de Tamoil tankstations in Akkrum, Drachten, Kollum, Leeuwarden, Marrum, Suameer, Winsum (Fr.) en Wolvega.

Fossylfrij Fryslan

Beide bedrijven zijn Freonen Fan Fossylfrij Fryslân (FFFF). Bouwe de Boer is de motor van deze organisatie, die gemeenten, provincies en bedrijfsleven aanmoedigt om volledig fossielvrij te ondernemen. FFFF is ook initiatiefnemer van de Elfwegentocht; dit Friese initiatief om twee weken fossielvrij te reizen vond plaats van 1 tot en met 14 juli. Blauwe Diesel betekende een mijlpaal voor de Elfwegentocht, want dit product is dé oplossing voor veel particulieren en bedrijven om mee te doen.