Sakkoprijs 2016 naar Jacco Lauret, geluidskunstenaar

· Nieuws

De Sakko Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar “geluidskunstenaar” de heer Jacco Lauret alias Mo Rooneh te Bergen op Zoom. De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan hem toe te kennen. In deze jury hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Jac. van den Elshout, Eef Oosters, Floor de Groot en Peter Pel.

De winnaar

Jacco Lauret is geboren in 1963 in Goes en was vanaf 1969 tot en met 1977 leerling van de Zeeuwse koorschool. Hier kreeg hij een gedegen klassieke opleiding in de vele genres van de kerkmuziek en was tevens actief als zanger. Na deze periode bleef Jacco muzikaal actief. In de tachtiger jaren maakte hij deel uit van diverse groepen die zich, in wisselende samenstellingen, vooral toelegden op pop-muziek. Er waren in die periode korte momenten van nationale roem, doordat nummers de nationale top bereikten. Jacco was in die tijd toetsenist en zanger. In de negentiger jaren richt Jacco zich meer en meer op nieuwe, conceptuele vormen van muziek maken. Zijn muziek wordt jazzy, dan minimalistisch en electro, kortom: een zoektocht naar geluid en klank.
Sinds 2007 werkt Jacco Lauret onder de naam Mo Rooneh. Hij geeft onder eigen label albums uit die de interesse hebben van nationale en internationale media “in dit specifieke wereldje”. Muziek van Mo Rooneh werd geprogrammeerd bij Nederlandse programma’s via radio 4 en 3 fm, maar ook bij de Belgische zender Klara, de BBC en verschillende Amerikaanse media. Jacco Lauret woont al weer vele jaren in Bergen op Zoom en heeft tijdens het Bergse Jazz-festival optredens verzorgd.

Prijsuitreiking

De prijs, bestaande uit een replica van de in 1981 door Sakko – bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het bedrijf – geschonken zeeridder windvaan op de toren van het Markiezenhof, een oorkonde en een mooie financiële impuls, zal worden uitgereikt op zaterdag 12 november aanstaande in de Hofzaal van het Markiezenhof. Deze plechtigheid begint om 12.00 uur en staat open voor belangstellenden.
De firma Sakko werd in 2005 overgenomen door Tamoil. Dit bedrijf heeft de Sakkoprijs in ere gehouden en reikt deze nog steeds elk jaar uit. Wil je meer weten over de Sakko Cultuurprijs? Kijk dan op www.sakkoprijs.nl.