Tamoil Cultuurprijs 2021 gaat naar Nick Franken

· Nieuws

Bergen op Zoom, 12 oktober 2021 – De Tamoil Cultuurprijs voor Kunsten en Letteren gaat dit jaar naar Nick Franken, digital artist, te Halsteren. 

De jury, onder voorzitterschap van Willem Vermeulen, was unaniem in haar oordeel om de prijs aan hem toe te kennen. De sinds 1981 bestaande Cultuurprijs, bestaande uit een replica van de destijds op de toren van de Markiezenhof aangebrachte zeeridderwindvaan, een oorkonde en een geldbedrag, zal worden uitgereikt op zaterdag 6 november aanstaande. Deze plechtigheid vindt als vanouds plaats in de Hofzaal van het Markiezenhof onder voorbehoud van eventuele RIVM-maatregelen.

Nick Franken is in 1982 geboren in Bergen op Zoom en heeft opleidingen genoten in o.a. Antwerpen en Rotterdam. De camera en de computer beschouwt hij als de kwast en het canvas van zijn metier. In Bergen op Zoom is er werk van hem te vinden in het Markiezenhof. Ook de serie posters van gebouw T zijn bekend en het werk dat hij omschrijft als Allegorieën. Dit zijn tableau vivant-achtige settings, die een verhaal vertellen. Ook internationaal heeft Nick Franken erkenning als fotografisch kunstenaar gekregen.

Dit en nog veel meer was voor de jury van de Tamoil Cultuurprijs aanleiding om Nick Franken de prijs voor 2021 toe te kennen. Hij is de 41-ste laureaat in het 40 jarig bestaan van deze prijs. In deze jury hebben, naast voorzitter Willem Vermeulen, zitting Annebelle Kools, Karen Albers, Jasper Witjes en Max Majorana.